Bábovka s vaječným koňakem a kávou


🕑 nad 60 minut
🍽 1 bábovka

Ingredience:

4 větší vajíčka
200 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
cca 200 ml vaječného koňaku (podle chuti)
250 ml oleje
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
necelé 2 lžíce holandského kakaa
1 lžička mleté kávy
kousek másla a troška hrubé mouky na vymazání a vysypání formy

Postup:

1. Oddělíme žloutky od bílků. Bílky dáme stranou.
2. Ke žloutkům přidáme krupicový i vanilkový cukr a promícháme nebo prošleháme.
3. Přidáme koňak a olej, znovu promícháme nebo prošleháme.
4. Navážíme si polohrubou mouku a vmícháme do ní prášek do pečiva.
5. Mouku s práškem do pečiva přidáme do těsta. Vše dobře promícháme nebo prošleháme šlehačem, ať nemáme hrudky.
6. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který následně opatrně vmícháme do těsta. 
7. Oddělíme 1/3 těsta.
8. Do této třetiny vmícháme kakao a kávu.
9. Do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy nalijeme polovinu světlého těsta.
10. Na to nalijeme všechno tmavé těsto (špejlí můžeme těsta ve formě trošku propojit). 
11. Navrch nalijeme zbytek světlého těsta.
12. Pečeme na horní i spodní ohřev při 170°C cca 40-50 minut. Zkoušíme špejlí, jestli už je bábovka hotová.
13. Po vytažení z trouby necháme bábovku ve formě cca 15 minut chladnout, a pak bábovku opatrně z formy vyklopíme.
 


 
 
 
 
 











 
 
 

Komentáře