Rajčatové rizoto


🕑 cca 30 minut
🍽 4 porce

Ingredience:

3-4 pytlíky rýže (1 pytlík cca 100 g)
1 cibule
1 stroužek česneku
400 g krájených rajčat v konzervě
půl litru kuřecího (nebo zeleninového) vývaru (může být i z bujonu)
sůl
3-4 špetky krupicového cukru
trocha oleje
sušená nebo čerstvá bazalka
tvrdý sýr

Rychlý postup:

1. Rýži si uvaříme podle návodu v osolené vodě. Vaříme ji ale kratší dobu. Pokud je v návodu například, že se má rýže vařit 20 minut, vaříme ji jen třeba 13-15 minut. 
2. Připravíme si vývar (předem připravený pravý vývar nebo připravíme vývar z bujonu). 
3. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme ji na oleji v hluboké pánvi nebo v hrnci. 
4. Když cibule chytá barvičku, přidáme prolisovaný stroužek česneku. 
5. Přidáme krájená rajčata, osolíme cca 2 špetkami soli a osladíme 3-4 špetkami cukru. 
6. Vmícháme předvařenou rýži. Vše promícháme.
7. Ke směsi přilijeme vývar, promícháme a povaříme, dokud není rýže úplně dovařená (toto rizoto je nejlepší, když zůstane trochu krémovější). 
8. Když získá rizoto požadovanou konzistenci, dochutíme ho bazalkou (v případě potřeby ještě dosladíme nebo dosolíme). 
9. Rizoto podáváme posypané strouhaným tvrdým sýrem. 

Klasický postup:

1. Připravíme si dvojnásobek (1 litr) vývaru.
2. Cibuli, česnek a rajčata připravíme tak, jak je psáno v rychlém postupu.
3. Přimícháme neuvařenou rýži. 
4. Zalijeme vývarem tak, aby byla rýže ponořená a vaříme, dokud rýže nezměkne. Postupně přiléváme vývar, když je potřeba. 
5. Hotové rizoto dochutíme bazalkou (případně dosladíme nebo dosolíme).
6. Rizoto podáváme posypané strouhaným tvrdým sýrem. 
 
 





 
 


 

Komentáře