Bramborový guláš


🕑 do 45 minut
🍽 2 větší porce

Ingredience:

kousek sádla
1 větší cibule
3 lžičky sladké mleté papriky
1 litr vody
1 lžička soli
2 špetky majoránky
trocha kmínu 
vegeta bez glutamátu (na špičku lžičky)
brambory (množství podle chuti)
točený salám, párky nebo špekáčky (množství podle chuti)
2-3 stroužky česneku
hovězí bujón/masox (pokud je v návodu jedna kostka na půl litru vody, dáme celou kostku, pokud je v návodu jedna kostka litr vody, dáme jen půl kostky)
záklechtka na zahuštění (cca 100 ml vody a cca 2 lžíce hladké mouky)

Postup:

1. Cibuli si nakrájíme nahrubo a brambory na kousky.
2. Do hrnce dáme kousek sádla, na kterém osmahneme cibuli až téměř dohněda.
3. Když je cibule hotová, přidáme 3 lžičky sladké mleté papriky, rychle promícháme a zalijeme přibližně litrem vody. 
4. Přidáme majoránku, vegetu, kmín, bujón, sůl a brambory. 
5. Vaříme 15-20 minut, dokud nejsou brambory téměř uvařené. 
6. Mezitím si nakrájíme salám nebo špekáčky na kostky a oloupeme stroužky česneku. 
7. V hrnku si rozkvedláme vodu s moukou. 
8. Když jsou brambory téměř uvařené, zahustíme guláš připravenou vodou s moukou (záklechtkou). Záklechtku pomalu lijeme do guláše a stále mícháme, aby se nám nevytvořily hrudky. 
9. Guláš povaříme ještě přibližně 5-7 minut. Častěji mícháme.
10. Do guláše potom přidáme nakrájený salám nebo špekáček a prolisujeme stroužky česneku. 
11. V případě potřeby guláš dochutíme.
12. Guláš podáváme nejlépe s bílým pečivem (rohlík nebo houska). 




















Komentáře