Uzeninové rizoto


🕑 do 30 minut
🍽 2 větší nebo 3 menší porce

Ingredience:

2 pytlíky rýže (1 pytlík cca 100 g)
1 cibule
1 stroužek česneku
100 g slaniny
1 větší klobása podle chuti (cca 130-150 g)
necelých 100 g mraženého hrášku
500 ml kuřecího nebo slepičího vývaru (může být i z bujonu)
cca 2 lžíce oleje
necelá lžička soli

Rychlý postup:

1. Rýži si uvaříme podle návodu v osolené vodě. Vaříme ji ale kratší dobu. Pokud je v návodu například, že se má rýže vařit 20 minut, vaříme ji jen třeba 13-15 minut. 
2. Připravíme si vývar ze slepičího nebo kuřecího bujonu (můžeme samozřejmě použít i pravý vývar). 
3. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme ji na oleji v hluboké pánvi nebo v hrnci. 
4. Když cibule chytá barvičku, přidáme prolisovaný stroužek česneku. 
5. Slaninu si nakrájíme na kostičky a přidáme ji k cibuli a česneku. Vše promícháme a restujeme. 
6. Když je slanina hezky orestovaná, přidáme na kolečka (nebo půlkolečka) nakrájenou klobásu. Vše ještě krátce restujeme. 
7. K hezky prosmaženým uzeninám vmícháme předvařenou rýži. Vše promícháme. 
8. Ke směsi přilijeme vývar, promícháme a povaříme, dokud není rýže úplně dovařená (u tohoto rizota není potřeba, aby bylo krémové, nevadí tedy, když nám po vaření nezůstane v rizotu žádný vývar). 
9. Když získá rizoto požadovanou konzistenci, přimícháme do něj hrášek. Chviličku prohřejeme, aby nebyl hrášek úplně zmrzlý. Vše případně dochutíme. 

Klasický postup:

1. Připravíme si dvojnásobek (1 litr) slepičího nebo kuřecího vývaru.
2. Cibuli, česnek, slaninu a klobásu připravíme tak, jak je psáno v rychlém postupu.
3. Když máme uzeniny orestované, přimícháme neuvařenou rýži. 
4. Zalijeme vývarem tak, aby byla rýže ponořená a vaříme, dokud rýže nezměkne. Postupně přiléváme vývar, když je potřeba. 
5. Do uvařeného rizota vmícháme hrášek a krátce prohřejeme. Vše případně dochutíme. 
 
👌 Klobásu můžeme použít opravdu jakoukoli. Rizoto jsem zkoušela už asi ze 4 druhů klobás (maďarská, dunajská, na způsob choriza, čardášová) a vždy chutnalo dobře. Pokud chceme rizoto pikantnější, můžeme zvolit nějakou pikantnější klobásu. Klobása nám rizoto i trochu zabarví, takže podle druhu klobásy můžeme mít rizoto buď do oranžova nebo může být světlejší. 
 




















Komentáře