1 cibule
1 stroužek česneku
100 g slaniny
1 větší klobása podle chuti (cca 130-150 g)
necelých 100 g mraženého hrášku
500 ml kuřecího nebo slepičího vývaru (může být i z bujonu)
cca 2 lžíce oleje
necelá lžička soli
Rychlý postup:
1. Rýži si uvaříme podle návodu v osolené vodě. Vaříme ji ale kratší dobu. Pokud je v návodu například, že se má rýže vařit 20 minut, vaříme ji jen třeba 13-15 minut.
2. Připravíme si vývar ze slepičího nebo kuřecího bujonu (můžeme samozřejmě použít i pravý vývar).
3. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme ji na oleji v hluboké pánvi nebo v hrnci.
4. Když cibule chytá barvičku, přidáme prolisovaný stroužek česneku.
5. Slaninu si nakrájíme na kostičky a přidáme ji k cibuli a česneku. Vše promícháme a restujeme.
6. Když je slanina hezky orestovaná, přidáme na kolečka (nebo půlkolečka) nakrájenou klobásu. Vše ještě krátce restujeme.
7. K hezky prosmaženým uzeninám vmícháme předvařenou rýži. Vše promícháme.
8. Ke směsi přilijeme vývar, promícháme a povaříme, dokud není rýže úplně dovařená (u tohoto rizota není potřeba, aby bylo krémové, nevadí tedy, když nám po vaření nezůstane v rizotu žádný vývar).
9. Když získá rizoto požadovanou konzistenci, přimícháme do něj hrášek. Chviličku prohřejeme, aby nebyl hrášek úplně zmrzlý. Vše případně dochutíme.
Klasický postup:
1. Připravíme si dvojnásobek (1 litr) slepičího nebo kuřecího vývaru.
2. Cibuli, česnek, slaninu a klobásu připravíme tak, jak je psáno v rychlém postupu.
3. Když máme uzeniny orestované, přimícháme neuvařenou rýži.
4. Zalijeme vývarem tak, aby byla rýže ponořená a vaříme, dokud rýže nezměkne. Postupně přiléváme vývar, když je potřeba.
5. Do uvařeného rizota vmícháme hrášek a krátce prohřejeme. Vše případně dochutíme.
👌 Klobásu můžeme použít opravdu jakoukoli. Rizoto jsem zkoušela už asi ze 4 druhů klobás (maďarská, dunajská, na způsob choriza, čardášová) a vždy chutnalo dobře. Pokud chceme rizoto pikantnější, můžeme zvolit nějakou pikantnější klobásu. Klobása nám rizoto i trochu zabarví, takže podle druhu klobásy můžeme mít rizoto buď do oranžova nebo může být světlejší.
Komentáře
Okomentovat